2020, ANY JUBILAR DE SANT JOSEP

El passat 8 de desembre el papa Francesc va signar la carta apostòlica Patris corde (amb cor de pare), per tal de commemorar el 150 aniversari de la declaració de San Josep com a patró de l’Església Universal. Any jubilar amb indulgència plenària, fins el 8 de desembre 2021. Amb aquest motiu la nostra parròquia ha adquirit gratuïtament una moderna imatge de Sant Josep, provinent de la parròquia del Sant Crist (arxiprestat de la Vall d’Hebron). Agraïm aquesta donació. Durant aquest any jubilar la imatge la tindrem exposada a la part frontal de l’església, entre l’altar de la Sagrada Família i l’altar major del presbiteri. Més endavant serà col·locada en un pedestal en els laterals de l’església. Sant Josep sempre ha estat estimat pel poble cristià. El 19 de març beneirem la imatge.

La imatge fa 1,70 m. d’alçada, feta de material de resina imitant la fusta, porta un bàcul a la mà dreta com a signe de ser patriarca del llinatge de David i recolzament eficaç de la seva esposa Maria; amb la mà esquerra acompanya el nen Jesús sense que la mà acabi tocant-lo, per tal de significar el seu paper de custodi que acompanya Jesús nen a créixer i és pare putatiu; té un capteniment d’home seré, fort i valent, de front alta, de mirada pensativa; vestit amb túnica llarga. En definitiva, és una imatge d’un sant Josep jove més que no vell, com altres representacions. Sembla un pare que traspua joventut, bona cara i bon color. El nen Jesús sembla que es refia del seu pare i està entre les seves cames; mostra una creu petita en una mà i en l’altra te el mig braç alçat tot posant els tres dits per beneir, perquè és el Fill de Déu fet Home. Jesús és anomenat en els evangelis com el “fill de Josep” o també “fill del fuster”.

El papa Pio IX en 1847 declaró San José patrón de los trabajadores; en el año 1870 le otorgó el título de Patrón de la Iglesia Universal y Pío XII estableció el 1 de mayo la fiesta litúrgica de San José Obrero, a fin de brindar su ejemplo y protección a todas las uniones de trabajadores. El papa Francisco le quiere declarar “patrón de los inmigrantes”, pues recuerda cómo la sagrada familia tuvo que emigrar a Egipto para huir de la persecución de Herodes. Afirma Francisco: “El objetivo de esta Carta apostólica es que crezca el amor a este gran santo, para ser impulsados a implorar su intercesión e imitar sus virtudes, como también su resolución. Todos pueden encontrar en san José —el hombre que pasa desapercibido, el hombre de la presencia diaria, discreta y oculta— un intercesor, un apoyo y una guía en tiempos de dificultad. San José nos recuerda que todos los que están aparentemente ocultos o en “segunda línea” tienen un protagonismo sin igual en la historia de la salvación. A todos ellos va dirigida una palabra de reconocimiento y de gratitud”. Sus virtudes de fe en la resolución de proteger a María y al Niño; su virtud de discreción, prudencia y fortaleza; virtud de trabajador artesano honesto. Patrón de la buena muerte, pues murió entre los brazos de Jesús y de Maria. Pablo VI observa que su paternidad se manifestó «al haber hecho de su vida un servicio, un sacrificio al misterio de la Encarnación y a la misión redentora que le está unida; al haber utilizado la autoridad legal, que le correspondía en la Sagrada Familia, para hacer de ella un don total de sí mismo, de su vida, de su trabajo; al haber convertido su vocación humana de amor doméstico en la oblación sobrehumana de sí mismo, de su corazón y de toda capacidad en el amor puesto al servicio del Mesías nacido en su casa”. Pío IX en 1871 confirmó la devoción al Santo: “Con el fin de permitir a José que cumpliera a la perfección un encargo tan sublime, Dios lo colmó de favores absolutamente singulares. Por eso, es justo que la Iglesia Católica, ahora que José está coronado de gloria y de honor en el cielo, lo rodee de magníficas manifestaciones de culto, y que lo venere con una íntima y afectuosa devoción”.

Glorioso patriarca San José, ruega por nosotros! Sant Josep, pregueu per nosaltres!

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.