Història de la parròquia

1888: Obertura a Collblanc de la capella dedicada a la Mare de Déu de la Mercè, depenent de la Parròquia de Santa Maria de Sants.
1920: La Capella es elevada a Tinència de la dita Parròquia de santa Maria de Sants, i passa a estar sota l´advocació de sant Ramon Nonat.
1924: És nomenat capellà de la Tinència el Dr. Ramon Baucells Serra, home força emprenedor, prohom de l´Església barcelonina (la demarcació abastava llavors tot Collblanc i la Torrassa, uns 12.000 habitants.)
1935: És edificada la rectoria i inaugurada l´Església (cabent-hi 500 persones assegudes a l´Església gran i unes 150 a la Capella del Santíssim.) Es construeix també un col·legi parroquial i un menjador per a pobres (col·laboren les religioses Serventes del Sagrat Cor de Jesús)
1936: Ve el “tràngol” de la Guerra Civil i l´església és cremada. Després de la guerra, s´inicia en la Parròquia un llarg període de consolidació i de normalitat, amb el Dr. Florenci Baucells (primer com a regent, des del 1930, i desprès com a rector), i amb una parròquia cada vegada més habitada (46.000 habitants l´any 1960).
1970: Arriba a la Parròquia Mossèn Josep Breu, que intenta donar un “nou aire” a la Parròquia, d´acord amb les directrius del Concili Vaticà II, i amb l´opció per una Església més compromesa amb la gent humil.
1972: Mossèn Florenci Baucells va lliurar la seva ànima a Déu el dia 2 d´abril de 1972, diumenge de pasqua de Resurrecció. La parròquia, amb assistència multitudinària de fidels, li va retre l´últim adéu. Va ésser enterrat al cementiri de Sants.
1979: Al marxar Mossèn Breu a les missions de Colòmbia, es succeeixen els següents rectors: Mn. Pere Miquel al 1979, Mn. Andreu Conangla l´any 1984, Mn. Lluís Portabella l´any 1993, Mn. Joaquim Brustenga l´any 2006, Mn. Lluís Ramis l´any 2010, i Mn. Antoni Babra l’any 2019, els quals intenten, amb els condicionaments actuals, portar a terme una tasca positiva i evangèlica per als homes i dones del nostre barri.

15 respostes a Història de la parròquia

  1. Rosa ha dit:

    en aquest enllaç podeu trobar fotografies antigues de l’esglesia i alguna cosa més
    https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/category/3-tematica/masies-indrets/esglesia-de-sant-ramon-nonat/

  2. rosersales ha dit:

    Bona nit. En un registre de Baptisme, a la nota marginal consta un matrimoni el 1925 a la Parròquia de Sant Raimon de Collblanc, Barcelona. Com que està en castellà, posa San Raimundo, però no sé si es tracta d’un error o és que ja no existeix. Saben per casualitat si hi havia en aquella època una Parròquia amb aquest nom? Moltes gràcies!

    • Web master ha dit:

      Bona tarda,

      Hem estat fent indagacions i això és el que hem descobert: primer de tot cal dir que els noms de Raimundo, Raimon i Ramon son equivalents.

      Respecte la història de la nostra parròquia, podem dir que des del segle XVII-XVIII hi havia a la carretera de Collblanc una capella dedicada a la Mare de Déu de la Mercè. L’any 1888 es va concedir el permís per a celebrar-hi la missa dominical. Els batejos, enterraments i casaments s’havien de fer la Pq. Sta. Maria de Sants, d’on depenia aquella capella.

      L’any 1924 el Dr. Ramon Baucells es va fer càrrec de la nova tinència parroquial dedicada a St. Ramon Nonat al barri de Collblanc, ubicada a 200 metres d’aquella capella de la Mercè (per això hi tenim un altar barroc molt maco en l’interior lateral de l’església dedicat a la Mercè). El 3 de maig de 1925 es posa la primera pedra en un solar de l’actual Av. St. Ramon Nonat, obra de l’arquitecte Enric Sagnier Villavecchia. El 3 d’agost de 1935 es consagra l’església parroquial i beneí el Temple el bisbe de Barcelona Dr. Manuel Irurita.

      Salutacions cordials.

      • rosersales ha dit:

        Bona nit. Moltíssimes gràcies per la resposta. Quanta informació que no coneixia! Així suposo que sí que es referien a la mateixa Parròquia. Ho afegiré a la fitxa del matrimoni.
        Salutacions

  3. Maima ha dit:

    Buenas tardes,
    estoy realizando un trabajo y tengo entendido que cuando se quemo la iglesia en 1936 durante un tiempo hasta que se reconstruyo trabajaban las mujeres haciendo trajes para los soldados.
    Me podrian indicar donde conseguir esta información para el trabajo que estoy realizando.
    Gracias de antemano

    • Web master ha dit:

      Hola Maima,

      Poco es lo que te podemos decir sobre el tema. Solo que en el libro “Vuitanta anys de la Parròquia de Sant Ramon Nonat de Collblanc. Miscel·lània dels feligresos, els veïns i els capellans i religiosos de Sant Ramon Nonat”, publicado por la parroquia en 2010, en la página 60 aparece una breve referencia a que después de la destrucción del templo y la escuela, acaecida el 19 de julio del 36, “únicament en queden dempeus les parets mestres i el sostre de l’església, que són refetes aviat i reaprofitades com a taller de confecció de roba per a l’exèrcit republicà” (crónica de la profesora de la escuela Mélanie Ribalta). No sé si tu fuente de información es esta misma. Lamentamos no poder darte más datos.

      Saludos cordiales.

  4. Ramón G. Rubio ha dit:

    me gustaría saber si en la parroquia mantienen documentación grafica o fotografica de la evolución de todo elbarrio que la rodea. . . Gracias y saludos

  5. Miguel ha dit:

    Alguien me puede responder que las Iglesia Sant Ramon Nonat es de collblanc y esta en las corts ( Barcelona )

  6. Maria Eugenia ha dit:

    Mi abuela se casó en esta iglesia en el año 1935. Quería saber si se conservan las partidas o registros de esa fecha o se quemaron en el incendio de 1936. Muchas gracias.

    • Web master ha dit:

      Hola María Eugenia.

      Lo cierto es que se quemaron registros, pero como cada cierto tiempo se comunicaban al obispado, algunos se pudieron reconstruir. Según parece, se puso especial interés en recuperar las partidas de bautismo, más que los certificados de matrimonio, así que para saber con certeza si el de tu abuela existe, tendrías que venir personalmente en horario de despacho, para indagar un poco más en tu caso concreto.

      Saludos.

      • María Eugenia Franzoni ha dit:

        Hola, muchas gracias por la respuesta. Yo vivo en Argentina pero si en algun momento puedo ir a Barcelona seguramente pasaré por ahí. Saludos.

        El 15 de agosto de 2017, 13:41, PARRÒQUIA DE SANT RAMON NONAT escribió:

        > Web master commented: “Hola María Eugenia. Lo cierto es que se quemaron > registros, pero como cada cierto tiempo se comunicaban al obispado, algunos > se pudieron reconstruir. Según parece, se puso especial interés en > recuperar las partidas de bautismo, más que los certificados d” >

  7. Albert ha dit:

    Molt interessant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.