El 75è aniversari de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat

La celebració de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat d’enguany és especial, perquè es commemora el 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat en el seu tron actual. Les festes del 27 d’abril de 1947 van ser molt importants, perquè van marcar el començament d’un desvetllament religiós i cívic de Catalunya. Montserrat va aparèixer com a referent espiritual, cultural i social a Catalunya, capaç d’impulsar propostes en favor de la cultura i de la llengua del país.

A partir d’aquell moment, es van revitalitzar els pelegrinatges i es va reprendre de nou la Vetlla de Santa Maria en la vigília de la seva festa i l’ofrena de les tradicionals làmpades votives. En l’àmbit social, es va estar atent a tot el pensament renovador en una societat que començava a forjar camins de llibertat pensant amb una transició democràtica. L’ofrena del tron va ser un signe de fraternitat en aquells moments que la societat catalana estava esquinçada per la postguerra; per això, amb raó, aquesta ofrena a la Mare de Déu es va anomenar el “Tron de la Reconciliació”. La idea de construir un tron nou va ser del sagristà major de la basílica, el P. Adalbert Franquesa, i l’abat Aureli M. Escarré va liderar tot un moviment de grans repercussions en la pietat popular i en el restabliment de la identitat catalana que es trobava durament reprimida en la immediata postguerra. La primera tasca va ser concebre l’esdeveniment com una “reconciliació nacional”. Per això es van implicar en la tasca totes les forces vives del món catòlic agrupades en la Comissió Abat Oliba, per tal de portar a terme el projecte. Aquesta va aconseguir teixir una xarxa de delegacions territorials i una de sectorial a través de parròquies, patronats i moviments catòlics, amb milers de catalans. Es van organitzar conferències, activitats de propaganda, fulletons volants en català i mobilitzant entitats de sentiment patri o religiós.

L’objectiu de la Confraria de seglars devots és estendre i facilitar la devoció a la Mare de Déu de Montserrat, amb la vinculació al Santuari i la creació de centres que, com autèntics petits santuaris, apropin l’amor que Déu manifesta a la seva Muntanya Santa a tots els fidels. Això es fa amb la pregària personal i, sobretot, amb l’organització de celebracions els dies que l’Església celebra les dues festes montserratines del 8 de setembre i del 27 d’abril. Per a ser confrare cal inscriure’s a Montserrat mateix. Els confrares són seglars i no tenen obligacions determinades, però es recomana una vida activa de pregària i col·laborar en la parròquia.

Seguint una devota tradició també la nostra Parròquia, des de 1947, té un altar molt especial dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, amb pintures que destaquen la figura dels seus devots i del Cos de Portants del Sant Crist.

Fill de Maria, feu que el poble català, engendrat espiritualment per la vostra Mare, perseveri sempre en la unitat de la vostra Església. ( de la Visita espiritual de Santa Maria de Montserrat).

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.