Missatge del sant pare Francesc per a la celebració de la 55 Jornada Mundial de la Pau, 1 de gener de 2022

“Diàleg entre generacions, educació i treball: instruments per a construir una pau duradora”.

“M’agradaria proposar tres camins per a construir una pau duradora. En primer lloc, el diàleg entre les generacions, com a base per a la realització de projectes compartits. En segon lloc, l’educació, com a factor de llibertat, responsabilitat i desenvolupament. I, per últim, el treball per una plena realització de la dignitat humana. Tres elements essencials per a tot projecte de pau.

1. Diàleg entre generacions per a construir la pau
Tot diàleg sincer requereix sempre d’una confiança bàsica entre els interlocutors. Hem de recuperar aquesta confiança mútua. L’actual crisi sanitària ha fet augmentat en tots la sensació de soledat i el replegament sobre un mateix. Dialogar significa escoltar-se, confrontar-se, posar-se d’acord i caminar junts. Fomentar tot això entre les generacions significa llaurar la dura i estèril terra del conflicte i l’exclusió per conrear les llavors d’una pau duradora i compartida. Els grans reptes socials i els processos de construcció de la pau no poden prescindir del diàleg entre els depositaris de la memòria ―els grans― i els continuadors de la història ―els joves― en la cerca de projectes compartits i sostenibles.

2. La instrucció i l’educació com a motors de la pau
El pressupost per l’educació, considerat com una despesa més que com una inversió, ha disminuït significativament a nivell mundial en els darrers anys. L’educació és la base d’una societat cohesionada, civil, capaç de generar esperança, riquesa i progrés; fan la persona més lliure i responsable, i són indispensables per a la defensa i la promoció de la pau. Les despeses militars, en canvi, han
augmentat, superant el nivell enregistrat al final de la “guerra freda”, i apareixen destinats a créixer de modo exorbitant. Per tant, és oportú i urgent un procés real de desarmament internacional que
pugui causar grans beneficis al desenvolupament dels pobles i nacions, alliberant recursos financers que siguin empleats de manera més apropiada pera la salut, l’escola, les infraestructures i la cura del territori, entre altres. La inversió en l’educació ha de promoure la cultura del cuidado.

3. Promover y asegurar el trabajo construye la paz
El trabajo es un factor indispensable para construir y mantener la paz; es expresión de uno mismo y de los propios dones, pero también es compromiso, esfuerzo, colaboración con otros, porque se trabaja siempre con o por alguien. En esta perspectiva marcadamente social, el trabajo es el lugar donde aprendemos a ofrecer nuestra contribución por un mundo más habitable y hermoso. La situación del mundo del trabajo se ha visto agravada por la pandemia de Covid19. El impacto de la crisis sobre la economía informal, que a menudo afecta a los trabajadores migrantes, ha sido particularmente devastador. La política está llamada a desempeñar un rol activo, promoviendo un justo equilibrio entre la libertad económica y la justicia social. Y todos aquellos que actúan en este campo (los trabajadores y los empresarios católicos), pueden encontrar orientaciones seguras en la doctrina social de la Iglesia”.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.