La catequesi, impuls de renovació parroquial

La catequesi ha de ser un impuls per la renovació parroquial. La nova proposta neix d’una constatació: És la vida de la mateixa parròquia el que hi ha en joc: una parròquia que no educa en la fe en molt pocs anys està condemnada a desaparèixer. Per això les noves orientacions catequètiques de la diòcesi busca una transformació de fons: La catequesi pot ser una poderosa eina per fer una gran renovació parroquial.

 En aquest sentit hem de confiar en els pares que s’interessen per la vida dels seus fills, entenent sobretot la proposta del Senyor. Cal subratllar la necessitat de començar pel desvetllament en la fe, això és “essencial” i considerar la catequesi com “un arbre d’arrels profundes”.

El nou mètode catequètic del Secretariat Interdiocesà de Catequesi desgrana uns quants aspectes concrets: una proposta inicial de desvetllament en la fe; conjugar la catequesi amb la missa dominical; endarrerir el sagrament de la comunió i passar de dos a tres cursos la formació prèvia; implicar els pares en clau de catequesi familiar; fer pedagogia d’iniciació en el si de la mateixa l’eucaristia; generar espais de gran grup i treballar en equip; treballar l’atenció individualitzada a través d’un diari espiritual (quadern de vida); cridar a pares i joves a participar com a agents de catequesi; oferir una trobada festiva entorn la taula als pares, amb col·laboració d’altres membres de la comunitat cristiana.

La catequesi d’adults ajuda a la reflexió i maduració de la fe i la praxi cristiana enmig dels desafiaments que trobem en la societat actual. Seria molt positiu crear grups de formació i oració.

El catecumenado de adultos también es importante. La diócesis tiene establecido un itinerario de dos años para que el candidato a la iniciación cristiana de la fe reciba los sacramentos del bautismo, eucaristía y confirmación con la debida convicción personal, con la suficiente preparación doctrinal en la fe cristiana y habiendo conocido la vivencia de la liturgia, la oración, las costumbres evangélicas, las virtudes morales y la comunidad cristiana. Pero más que la adquisición de los contenidos doctrinales y morales se debe suscitar, mantener y avivar la gran experiencia de amor que supone encontrar el camino de Dios y secundarlo. La experiencia fundante es el encuentro con Dios a través de Cristo. La otra experiencia fundante es la incorporación a la vida comunitaria cristiana, el crecimiento en el amor fraterno y el servicio a los demás como apostolado. No se debe uno desanimar si el período de catecumenado son dos años. A veces caemos en la trampa de convertirnos en máquinas con soluciones rápidas e instantáneas. Nada improvisado perdura. Las prisas son siempre mal consejeras.

El catecumenado no es la vía rápida para tener acumulados los sacramentos de la iniciación cristiana (bautismo, confirmación, eucaristía), sino que es la vía de los constantes en el camino de encontrar a Dios y vivirlo en el seno de la Comunidad cristiana, que es la Iglesia, Cuerpo visible de Cristo.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.