Jubileu de la Misericòrdia

10 CLAUS PER ENTENDRE EL JUBILEU

A la butlla papal d’aquest Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, el Papa dóna raó de la convocatòria posant el focus en l’amor, “com estima el Pare així estimen els fills. Com Ell és misericordiós, així som cridats a ésser compassius els uns amb els altres”. (n.9)

La carta consta de 25 punts que donen resposta a preguntes molt concretes sobre el Jubileu, i detalla com vol el Papa Francesc que visquem aquest Any Sant. A partir d´ella presentem 10 claus per entendre el Jubileu.

1.Què és la Misericòrdia?.

1.- “És la paraula que revela el misteri de la Santíssima Trinitat.”

2.- “És l’acte últim i suprem amb el qual Déu acudeix al nostre encontre.”

3.- “És la llei fonamental que habita en el cor de cada persona quan mira amb ulls sincers el germà que troba en el camí de la vida.”

4.- “És la via que uneix Déu i l’home, perquè obre el cor a l’esperança de ser estimats tot i el límit del nostre pecat.”

2.Per què el Papa ha convocat un Jubileu de la Misericòrdia justament ara?.

El Papa respon: “he anunciat un Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia com a temps propici per a l’Església, perquè faci més fort i eficaç el testimoni dels creients” (n.3) en un moment en què l’Església viu un temps de nova evangelització. Es tracta de renovar l’esperit del concili Vaticà II en el seu quinquagèsim aniversari; amb el concili “l’Església va sentir la responsabilitat de ser en el món signe viu de l’amor del Pare”, ara “l’Església sent la necessitat de mantenir-lo viu.” (n.4)

3.Quan tindrà lloc l’any Sant?

S’ha iniciat enguany amb l’obertura de la Porta Santa al Vaticà durant la solemnitat de la Inmaculada Concepció, el 8 de desembre de 2015. El 20 de novembre de 2016, diumenge de nostre Senyor Jesucrist Rei de l’univers i rostre viu de la misericòrdia del Pare, conclourà.

4.Com es durà a terme?

En la festa de la Inmaculada Concepció, el Papa ha obert la Porta Santa al Vaticà, en aquesta ocasió “serà una Porta de la misericòrdia, a través de la qual qualsevol qui entri experimentarà l’amor de Déu.” (n.3)

El següent diumenge, III d’Advent, s’obrirà la Porta Santa a la Catedral de Roma, la basílica de Sant Joan de Laterà i successivament s’obrirà la Porta Santa a les altres Basíliques Papals. A la nostra diòcesi s´obrirà la Porta Santa de la catedral també aquest diumenge dia 13.

El Jubileu, per tant, serà celebrat a Roma i també en les Esglésies particulars com a signe visible de la comunió de tota l’Església.

5.Com proposa el Papa Francesc viure aquest any Sant?

El lema d’aquest any Sant és “misericordiosos com el Pare”. “És el meu viu desig, diu el Papa, que el poble de Déu reflexioni durant el Jubileu sobre obres de misericòrdia corporals: donar de menjar a qui passa fam, acollir el foraster, assistir els malalts, visitar els presos,… I obres de misericòrdia espirituals: donar consell a qui ho necessiti, consolar l’afligit, corregir a qui s’equivoca, perdonar ofenses, pregar pels vius i els difunts,…

6.Qui són els missioners de la misericòrdia de què parla a butlla?

Sacerdots enviats pel Papa als quals els donarà autoritat per perdonar pecats especialment greus fins i tot aquells reservats a la seu papal; estaran presents a totes les diòcesis i seran “signe viu de com el Pare acull a tot aquell qui busca el perdó” (n.18)

7.Què diu la butlla del sagrament del perdó?

Es posa altra vegada el sagrament de la confessió en el centre de la vida cristiana. Perquè permet viure la grandesa de la misericòrdia, en el sagrament de la reconciliació Déu perdona tots els pecats amb la mediació de l’Església. Acudir a la confessió serà font de veritable pau interior. Es preveu que la iniciativa “24 hores per el Senyor” s’incrementi a cada diòcesis el proper any, el divendres i dissabte abans del IV diumenge de Quaresma.

8.L’any Sant es viurà només a l’Església Catòlica?

La misericòrdia té un valor que sobrepassa els confins de l’Església. Ens relaciona especialment amb el judaisme i l’Islam. El Jubileu convida a un diàleg amb altres religions que permetin conèixer-se millor i comprendre’ns per eliminar d’aquesta manera qualsevol forma de violència, menyspreu i discriminació. (cfr. n.23)

9.L’any Sant parla de pregària?

Per ser capaços de misericòrdia, en primer lloc hem de col·locar-nos a l’escolta de la Paraula de Déu. Això significa recuperar “el valor del silenci per meditar la Paraula que se’ns dirigeix” (n.13). D’aquesta manera és possible contemplar la misericòrdia de Déu i assumir-la com a propi estil de vida.

10.Qui arriba a creuar la Porta Santa de la misericòrdia?

El pelegrinatge és un signe peculiar en l’any Sant, perquè és imatge del camí que cada persona realitza en la seva existència. La vida és un pelegrinatge i l’ésser humà és “viator”, un pelegrí que recorre el seu camí fins a arribar a la meta anhelada. També per arribar a la Porta Santa a Roma i en qualsevol altre lloc, cadascun haurà de realitzar, d’acord amb les pròpies forces, un pelegrinatge. (n.14)

“No judiqueu, i no sereu judicats; no condemneu, i no sereu condemnats; perdoneu, i sereu perdonats. Doneu, i us donaran: us abocaran a la falda una bona mesura, atapeïda, sacsejada i curulla fins a vessar. Tal com mesureu , sereu mesurats.” (Lc 6,37-38).

Rubén García Lozano

BODA

El sábado pasado se casaron en la parroquia Marc Arasa Abad y Robin Elise Taylor. Les felicitamos de todo corazón y les deseamos que sean muy felices en su matrimonio.

PASTORAL DE LA SALUT

Es reunirà aquest dilluns a les 17h30´per tractar entre altres coses el tema 2 que porta per títol: “La persona gran malalta: vivències i necessitats”.

MISA RESIDENCIA DE COLLBLANC

El martes a las 16h30´, en la primera planta.

CELEBRACIÓ PENITENCIAL D´ADVENT

Aquest dimarts a les 19h. La celebració serà bilingüe.

COLLA JOVE

Es reuneix aquest divendres a les 21h. per celebrar l´eucaristia, tot mirant al Nadal.

COLECTA CÁRITAS DIOCESANA

El próximo fin de semana, en las misas haremos la colecta a beneficio de Cáritas Diocesana. ¡Seamos generosos!

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.